Kendi kendinize yemek yapmayı başladınız ve şinitsel ısıtmanın biraz ilerisine geçmek istiyorsunuz.
Hiç korkmayın çünkü bu yazıyı okuduktan sonra kendinize yemek yapmak korkunç, vakit isteyen bir “iş” olmaktan tamamen çıkacak.
Haftada 1 kere yaptığınız ve geri kalanında “yapmak” zorunda olmayıp eğlendiğiniz bir durum halini alacak.
Olayın sırrı, bütün hafta için yemek yapmakta.
Evet.
Bütün hafta için.
Tercihen boş olduğunuz bir akşam, benim için Pazar akşamı, bütün hafta istediğim zaman ısıtıp yiyebileceğim bir “tas yemeği”ni yapmaya ayırıyorsunuz.
Ve bundan sonra her acıktığınızda yapacağınız tek şey, 5 dk yemek ısıtmak oluyor.
Her zaman doyacağınızı bildiğiniz için bunun üstüne başka şeyler hazırlamak, artık bir zorunluluktan çıkıp; yapmaktan keyif aldığınız bir hobi, bir lüks haline geliyor.
Olayın bütün sırrı tam olarak burada…
- Önceden hazırlayın. Hiçbir zaman, hiçkimse açıktığı zaman yemek yapmaz. İnsanoğlu yorgun olduğunda en rahatı seçmeye programlanmış. Kendinize işkence etmeyin. Bilin ki gerçekten acıktığınızda o mutfakta geçireceğiniz yarım saat size 10 yıl gibi gelecektir. Hatta, bişeyler kesmeniz, kıyamanız, eliniz kirlenecek falan tavukla, aç kaba. OFFFFF. Aman Tanrım.
Güvenin bana. Önceden hazırlayın. Herşey güzel olsun. Optimal olarak 3-4 günün yemeği her zaman dolabınızda hazır olsun. - Yemek yapmak için acıkmayı beklemeyin. 1. kuralla parelel giden bir kural. Ancak acıkırsanız kendinize yemek yapacak enerjiyi bulamayacaksınız ve herşey size kabus gibi gelecek. Bu ayrıca kilo vermek için de paha biçilemez bir kural. Kendinizi deli gibi aç hissetmeden önce yemek yiyin. İnanın bana yemek yapmanız 10 kat kolaylaşacak.
- Buz dolabınız/dolaplarınız her zaman dolu olsun. Kendinize sık yaptığınız ve sevdiğiniz saklamalık yemekleri ve bunların malzemeleri içeren bir liste yapın ve her hafta sonu bütün hafta için gereken alışverişi yapın. Yemek yapmak istediğinizde, evinizde her malzeme olduğu güveniyle hareket edin.
Nasıl Önceden Yemek Hazırlayabilirim?
Çok basit. İhtiyacınız olanlar:
- Bir buzdolabı, tava, tavuk/et/hindi
- Hava geçirmez bir yemek kabı
- Pişirme kağıdı (opsiyonel)
- (Opsiyonel) Anlık yemek formülü
- Soğan+Sarımsak
- İstenilen sebzeler
- İstenilen baharatlar
veya salata için
- Bir kavanoz
- Salata malzemeleri
- Salata sosu
Hemen yapımlarına geçelim.
Ana Yemek Hazırlamak için:
Öncelikle “chili” ya da devasa bir tavuk sote gibi herhangi bir “tas yemeği” hazırlayabilirsiniz. Sonra bunu buzdolabına koyup bütün hafta tüketebilirsiniz.
Ancak biz daha sistematik bir şekilde bunu genelleyeceğiz.
Öncelikle tavuk/et/hindi’yi istediğiniz gibi pişiriyorsunuz. En basitinden tavaya atabilirsiniz.
Sonra bunları hava geçirmez saklama kaplarında mufaza ediyoruz.
Önemli Not: Eğer saklama kaplarının yüzeyini pişirme kağıtları ile kaplarsanız hem temizlemesi hem de kullanması çok daha kolay olur ama opsiyonel tabiki…
Yemek istediğimiz zaman, zaten önceden pişmiş etleri sadece ısıtıp yiyoruz.
Ancak size Well Fed adlı kitapta “Hot Plates” olarak bahsedilen ÇOK AMA ÇOK BASİT bir ana yemek hazırlama formülünden bahsetmek istiyorum.
Bu formülle dünya üzerindeki bütün egzotik yemekleri yapabileceksiniz.
Örneğin: Hindistan yemeği çin; Kuzu Kıyma / Domates, Patlıcan/ Curry. Fransız için: Izgara tavuk/ yeşillikler-kıvırcık lahana/ Hindistan cevizi, tarçın, kekik, karanfil, yaprak soğanı. Gibi gibi
Konsept çok basit.
100-200 gr. Protein Kaynağı ile, 2 su bardağı kadar sebzeyi, 1 yemek kaşığı yağda (zeytin yağı, tereyağ, hindistan cevizi yağı), soğan, sarımsak ve istediğimiz çesnilerle pişiriyoruz.
Daha önce hiç yemek yaptıysanız, dünyadaki nerdeyse bütün yemeklerin benzer bir konsept ile yapıldığını görürdünüz ama yapmadıysanız kısa bir sıralamasını veriyorum.
- Büyük bir tava, orta-yüksek ateş. Yağı at ve erit. Sonra soğan ve sarımsağı at ve sotele. (pişir ve karıştır) Çıtırlaşıp yumuşayıncaya kadar pişir. (~5 dk.)
- Çeşnileri/baharatları tavaya at, bir süre karıştır. Protein ve sebzeleri at. Üstüne bolca tuz+karabiber. Herşey ısınana kadar karıştır, tercihen tahta bir kaşıkla. (Sebzeler kahverengileşmeye başlayınca anlarsın, yaklaşık ~5 dk.)
- Afiyetle ye!
Saklama kapları çok önemli ve artık evinizde en çok bulunması gereken şeyler. Meyve/sebze yıkayıp da hava geçirmeyen bu kaplar içinde muhafaza edebilirsiniz, anında yemek için. Ne kadar pratik olduğunu size anlatamam.
Aynı mantıkla, özellikle sebzeler için ben ziplock (kilitlemeli?) poşetler kullanıyorum.
Salata Hazırlamak İçin:
Özellikle Amerika’da çok popüler olan “Salad in a Jar” tekniğini kullanacağız.
- Boş bir kavanozun en altına salata sosunuzu koyun. (Benim önerim Vinigrette.)
- Üstüne sert ve doğranmış sebzeleri ekleyin. (Küp küp havuçlar, salatalıklar, biberler, vs.)
- Üstüne isterseniz bir protein kaynağı ekleyin. (Ton balığı, haşlanmış yumurta, tavuk, tofu gibi. Veya kaşar/cheddar da ekleyebilirsiniz.) [Opsiyonel]
- Bunun üstüne yumuşak sebze/meyvelerinizi ekleyin. (Avokado, domates, çilek, kayısı, vb.) [Opsiyonel]
Not: Eğer salatanızı 1-2 gün içinde tüketmeyecekseniz, bunları tüketeceğiniz gün eklemeniz çok daha iyi olacaktır. - Üzerine kabuklu yemişleri ve/veya çekirdekleri ekleyin. (Ceviz, kaju, badem, fındık, ay çekirdeği)
- En üste de salata yeşillerinizi koyun. (Marullar, ıspanak, lahana, vb. Elinizde küçük parçalara ayırın. Kabın içine çok sıkıştırarak koyabilirsiniz.)
- Kavanozun kapağını kapatın. Buzdolabında 5 güne kadar kullanabilirsiniz. Kullanmak için gayet basitçe kavanozu açın ve bir kaseye boşaltın, boşaltırken her şey (sos da dahil olmak üzere) natural olarak karışacaktır. Toplam 30 saniye içinde salatanız hazır hale gelecek!
Bütün olay bu kadar basit
Kendi kendinize yemek hazırlamanın bütün püf noktalarını şu an itibariyle öğrenmiş durumdasınız.
Size bunun ne kadar önemli bir şey olduğunu artık anlatma gereği duymuyorum.
Bu, kendi kendinize yemek yapma, yetenek size hayatınız herhangi bir yönde kemeriniz altında bulunan en önemli imkanlardan biri olacaktır.
Özellikle hergün kalori sayan normal bir sporcu veya deli gibi kilo almaya çalışan, işi ciddiye alan bir vücut geliştiricisi iseniz her hafta kolayca kendinize yemek hazırlamak. En çok yaptığınız ve öğrendiğinize en çok minnet ettiğiniz şey haline gelecek.
Kısacası…
Bişey değil!