Havalar soğudu, kış geldi. Bütün şortlarımızı ve kısa kollularımızı torbalayıp gözden uzak, gönülden uzak bir yere attık.
Ama ne yazık ki erkekler için ülkemizde ne zaman kış gelse bir moda erozyonu yaşanıyor.
Her zaman fonksiyon, stilden daha önemlidir. (Function over style) Ancak bu hiçbir zaman stili çöpe atmanız gerektiğini göstermez.
Yazın daha az fonksiyonel gereklilik olduğundan, insanların giydikleri şeyleri “batırma” şansı çok daha düşük. Ancak kış aylarında çok daha fazla katman kıyafet giyildiğinden moda günahlarını işlemek çok daha kolay.
Bunun ötesinde, çoğu insanın ne giymesi veya nelerin iyi göründüğü, kendi tarzı ve bu tarzı insanlara nasıl aktaracağı hakkında hiçbir fikri yok.
Giydiklerimiz yaptığımız en temel iletişimlerden biri, kendimizi en yüzeysel biçimde ve en çok kişiye ulaşacak şekilde ifade ettiğimiz bir kanal. Ve siz bu kanala özen göstermezseniz de bu özen gösterdiğiniz kadar sizin hakkınızda dünyaya bişeyler söylüyor.
Bugün her erkeğin gardrobunda bulunması gereken Kış Temelleri hakkında herşeyi öğreneceksiniz. Bunun üstüne çıkmak ve kendi tarzınıza uygun şeyleri bunun üstüne koymak tamamen sizin seçiminiz ama burdaki Temel seçeneklerden size uygun biri kesinlikle her erkekte bulunması gereken bir parça.
Bunun üstüne Refined, Rugged ve Rakish (kabaca; Keskin, Sert, Şık) olmak üzere 3 erkek giyim arketipi hakkında bilgi edinerek kendi tarzınızı ve kişiliğinizi birebir yansıtan, dünyaya kendinizi doğru aktarabildiğiniz bir şekilde giyinebileceksiniz. Ama iyi ve “safe” bir görüntü için buradaki şeyler size yeticek de artacaktır.
Kış gardrobunuzun iskeleti olarak; 1 tane kaban tarzı bir dış giyim ögesine, 2 tane katman olarak kullanabileceğiniz kıyafete, İçine 3+ tane üst ve 2+ tane kota sahip olmanız gerekiyor. Üstüne 2 de kışlık değişebileceğiniz ayakkabı yeterli.
Bunların detayına ve seçebileceğiniz opsiyonlara gelecek olursak…
3 kuralı her zaman aklınızda bulundurun:
- Fit her şeyden önemlidir.
- Sıkıcı olmayın.
- Kendinizi yansıtın. (+Bir kıyafeti seçerken ve giyerken, ne demek istediğinizi düşünün. Çünkü siz bilinçli düşünseniz de düşünmeseniz de aynı şiddette bir mesaj veriyorsunuz, sadece birinde içeriği kontrolünüzde olmuyor.)
DIŞ GİYİM: Parka, Kruvaze Kaban, Kaşe Kaban, Duffle, Teknik Palto/Mont.
Evet. Kış günlerinin en zevkli kısmı, dış giyim. Evinizde toz tutan kabanlarınızı çıkarmanızın tam zamanı. Ama. Ama. Güzel kapanınız mı yok? Evet. Sorunu çözmek için burdasınız.
Gördüğünüz gibi çoğu giysinin tam bir Türkçesi bile yok. Bundan sonra İngilizceleri ile tabir edicem. Kışın en en en sevdiğim kısmı sıcak aylarda toz tutan Peacoat’umu tekrar giymeye başlamak. Modayla ilgilenen herkesin de kış için 2 favorisinden biridir dış giyim ürünleri. Diğeri? Tabiki epik kış botları. Ama onlara sonra geleceğiz.
-
Parka
İskandinav ülkelerinde çok popülerler ve soğuk İskandinav tarzına birebir uyuyor. Ülkemizde genelde çok sıkıcı ve heyecan yaratmayan modelleri var ve ucuz materyallerin kullanılmasına çok gebeler yüzeylerinden dolayı.
Eğer bir montunuz varsa kışın soğukta üşümemelisiniz ama ülkemizden aldığınız montlarla bu pek de mümkün olmuyor. Parkalar en çok Rugged modeline uyuyor ama Rakish modelin içinde de kullanılabilir. Outdoorsy dediğimiz, doğanın içinde, natural havası vermek isteyen insanların seçimi. Çok çeşitli şekilleri mevcut, ben olabildiğince sadelikten yanayım ve herşeyle beraber giymeniz gerektiğinden çok amaçlı bir renk seçilmeli. (Koyu Mavi, Asker yeşili)
-
Kruvaze Kaban (Peacoat)
Dünyadaki en seksi giysiler erkeğin giydiği kruvaze kabanlar olabilir. Çok keskin bir duruşa ve ağırlığa sahip olan bu giysi türü benim kış favorim. Türkiye’de toplam 4 kişide olması ve nerdeyse hiçbir dükkanda bulunmaması da düzgün bir ürün bulduğunuzda sizi o kadar farklı kılıyor. Amerika’da donanmanın giydiği kabanlar ikinci el mağazalarında en çok satılan ürünler arasında. Peacoat’lar aslen denizcilerin giydiği bir kaban türü, o yüzden en güzel rengi koyu mavi ama siyah ve gri de gayet güzel giden renkler arasında. Yün’den bulursanız sizi ne kadar sıcak tutuğunu hayretle karşılayacaksınız.
-
Kaşe Kaban (Overcoat)
Evet. Klasik bir işadamı görünüşünün vazgeçilmezi olan overcoat. Bana açıkçası çok ciddi geliyor ve ben biraz kısa olduğumdan uzun kıyafetler giymekten çok hoşlanmıyorum. Ama oturduğu zaman tam oturuyor. Preppy, Business-Casual ve Formal görünüşlere çok uygun ama her türlü casual ama stil sahibi kombinasyon içinde de kullanılabilir eğer tarzınıza uygun bir renk aldıysanız. Koyu Mavi veya Siyah renkler her şeye uyar. Eğer ne yaptığınızı biliyorsanız farklı bir renk de alabilirsiniz, ben Ten rengi bir overcoat’a bayılırım. -
Duffle
Ben açıkçası Duffle’lara bayılıyorum ancak hiç versatile değiller bu da onların gardrobumdaki yerini kısıtlıyor ve biraz daha “New Age” bir görünüş. Çoğu kıyafetim ve tarzımla oturmuyor. Ancak biraz farklı ve bohem giyinmeyi sevenlerin kesinlikle denemesi gereken birşey Duffle kabanlar.
-
Teknik palto/Mont:
Bu tür Türkiye’de gördüğünüz 200 liranın altındaki gördüğünüz genel kullanım mağazalarında satılan kabanların yüzde 95’ini simgeliyor. Genellikle dışı naylondan olur. Özellikle görünüşü ve dış yüzeyi sebebiyle sıcak tutmayan ucuz materyallerin kullanımını çok kolaylaştıran bir mont türü olduğundan ülkemizde çok tercih edilir. Dünyanın çoğu yerinde kimse giymediği için Amerika’da şu anda özellikle sokak tarzı (streetwear) giyinenler arasında bir hipster trendi olmaya başladı ancak Türkiye’de kesinlikle uzak durulmalı. Çok banal, çok sıkıcı ve herkeste var, ayrıca büyük ihtimalle kalitesiz malzemelerden yapılmış ve fonksiyonu düşük bir ürün alacaksınız. Çoğu erkek modeline de uymuyor. Sokak tarzı gibi niş bir stilde giyiniyorsanız belki ama o zaman bile bir parka çok daha güzel duruyor.
KATMAN: İnce süveter, Hırka, Kalın Süveter (Düz, Fair Isle, Cableknit)
Kış demek katman demek. Ne giyerseniz giyin, katmanları olmak zorunda olacak; özellikle iklimi kötü bir yerde yaşıyorsanız. İyi birkaç katman parçasına sahip olmak kış gardrobunun en önemli parçalarından biri.
Ancak şu anda temel moda hakkında bir yazı yazdığımız için çok nüans’a girmeyeceğim çünkü katmanlar ve katman parçaları modanın en kompleks şeylerinden biri. Burda amacımız çok yönlülük ve fonksiyon.
Kendinize her katman parçanızın üzerine alabileceğiniz çok amaçlı 2 tane ürün alın, sade pastel doğa tonlarını tercih edin. Kışın herşeye giderler. (bej, gri, koyu mavi)
Dediğim gibi bu üründe fonksiyon çok önemli, olabildiğince tek başına kalın ve kaliteli materyalden (yün gibi) yapılmış bir ürün alın.
Benim kişisel favorim işlemeli mavi bir cardigan hırka ve gri ince bir süveter. Bunun üstüne bir de sade renkte ve istediğinizde tarzda kalın bir süveter alabilirsiniz, benim tercihim “cableknit” stili.
ÜST: Flanel Gömlek, Sweatshirt, Oxford/Kalın Kumaş Gömlek, Sade T-shirt
Kışın yıldızı benim gözümde Flanel gömlekler, her zaman olmasada “oduncu gömleği” olarak da geçer ülkemizde. Çok kalın malzemeden yapılırlar ve her tarza uygun bir seçenek bulabilirsiniz. Ne kadar toplu veya rahat giyindiğiniz önemli değil. Benim görüşüm herkeste en az 1 tane olması gerekiyor. Kişisel tercihim klasik Kırmızı-Siyah seçeneği.
Kışın çok popüler olan bir başka giysi türü de Sweatshirt‘ler. Kendilerini en üstlerinde bulunan üçgenimsi işaretten anlayabilirsiniz. Kalın ve sıcak
tutarken tarzınızı bozmanızı sağlarlar. Hem de bunları bir katman parçası gibi/süveter gibi de kullanabilirsiniz. Her zamanki gibi nötral ve herşeyle giden renkler seçmeye çalışın. Benim
favorim gri. Sweatshirt’ler kapşonlu da satılıyor ama kapşon çoğu şeye yakışan bişey değil en dış katmanda değilse. Baya sokak tarzı/asi stil giyinirseniz başarabilirsiniz. Kapşonlular, en dış katman olduğu zaman en başarılı sonuca ulaşıyor benim kanımda. Bu ne demek? Sonbahar/İlkbahar demek. Veya kapşonlu bir dış giyim alıcaksınız demek.
Gömlekler her erkekte her mevsim bulunması gereken birşey. Eğer yoksa hemen bir beyaz gömlek almanızı öneririm. Onun dışında kalın kumaş gömlekler herşeyle giden, çok amaçlı ve her tarza uyan bir kış giyim opsiyonu. Oxford gömlekler her mevsim “Preppy” dediğimiz gardropların vazgeçilmezleriyken, vurucu renkli (bordo gibi) kadife gömlekler de benim favorim arasında. Gavurların değimiyle “yanlış yapmanız mümkün değil.” Hmm, bir daha düşündem de… Evet mümkün. Üzerinde yazı yazmasın, desen olmasın ve çok amaçlı bir renkte olsun lütfen.
Sade t-shirt‘lerinizi kışın iç katman parçası olarak kullanabilirsiniz. İç çamaşırı, T-Shirt, gömlek, süveter, atkı, kaban benim en sık kullandığım kış kombinasyonlardan biri. Gri, beyaz ve siyah bu iş için en iyi renkler. Bunun dışında son zamanlarda Dexter’la popüler olan Henley t-shirt’ler de kışın kullanmayı sevdiğim kıyafetlerden biri. Özellikle yeşil veya gri renklerde dört dörtlük olduğu kanısındayım ancak biraz daha niş bir opsiyon. Siz siz olun, tercihinizi basit ve çok amaçlıdan yana kullanın.
ALT: Kot, Yün/kadife, Chino pantalon.
Gayet standard, bu bölümde yer çekimini bir daha keşfetmiyoruz. Giyim tarzınıza göre seçim yapabilirsiniz. Kot eğer standard mavi değilse kesinlikle koyu renklerde olmalı. (Koyu mavi veya siyah)
Onun dışında her zamanki gibi nötral ve çok amaçlı renkler seçmeye çalışın. Preppy tarzda giyinenler için Khaki Chino bir vazgeçilmezken, herkes bir Koyu mavi Chinoyu bütün yıl kullanabilir.
Eğer tarzınıza uyuyorsa yün/kadiye pantalonlarda tozlu raflardan gardrobunuza kış aylarında girmeye hak kazanıyor.
AYAKKABILAR: Bir “günden güne” giyimlik, bir “klasik” bot (+opsiyonel bir “kış botu”, eğer kar-kış gören bir iklimde iseniz.)
Sizi bilmiyorum ama benim için kışın en keyifli yanı hergün bot giyebilmek. (Çok sevdiğim kruvaze kabanımı giymekle beraber) Toz tutmuş bayıldığım botlarıma geri kavuşmak gerçekten içimi ısıtıyor.
Açıkçası ben bir bot kadar seksi bir giyim parçasının olduğunu ben düşünmüyorum, her tarza uygun bir seçenek bulabilirsiniz ve bence her kıyafetin en önemli parçasını ayakkabılar oluşturuyor. İyi bir ayakkabı bir görünüşü tek başına taşırken, kötüsü tek başına mahvedebiliyor.
Her erkekte kış ayları için 2 tarz bot bulunmalı. 1.’si hergün giyebileceğiniz ve rahatça, korkmadan mahvedebileceğiniz bir bot. Diğeri ise narin, klasik, yağmurlu/karlı havalarda 6 kat beton altında saklamak isteyeceğiniz bir bot. Eğer yağmurlu-karlı havaların yürünemeyecek vaziyete geldiği bir yerde yaşıyorsanız günlük botunuzu bir kış botu yapabilirsiniz veya ekstra bir kış botu alabilirsiniz.
Günlük, Klasik ve Kış Botları
Günlük botlardan benim favorim kahverengi “biker” botları. Biraz keskin ve asi (edgy) tarzıma uyuyor, ancak çoğu insana uymayacağının farkındayım. Bunun dışında her tarza uyan bir “iş botu (workboot)” alabilirsiniz. Amacımız hergün düşünmeden giyebileceğimiz ve yağmur/kar yağdığında anlık olarak bizi yarı yolda bırakmayacak bir bota sahip olmak.
Kış botları için altındaki su geçirmez plastik bölmeye ve dikişli plastik bana dikkat edin. Ayrıca içi inanılmaz kalın oluyor, bir tankın içinde daha az güvende olursunuz…Klasik bot olarak favorim bir Chelsea botu. Ben siyahı seviyorum ama kahverengi ve bej de inanılmaz seçenekler. Bunun dışında “wingtip”, “captoe” veya “jodhpur” da alabilirsiniz, seçenekler gerçekten SONSUZ ve herkese tam olan ve bayılabileceği bir ürün var.
Çöl botlarından kışın kesinlikle uzak durmanız kanısındayım, ne sıcak tutarlar ne de kış şartlarına uygundurlar. Adı üstünde, çöl botları… Sıcak ve kum için… Soğuk ve kar değil. Çöl botları, kış dışında her mevsim için çok daha uygun bir seçim olur ama nedense ülkemizde sadece kışın satışa çıkıyorlar. Evet.
Onun dışında süet harika gözükmesinin yanında çok baş ağrıtır ve normal deriden daha sıkı bakım gerektirir. Almayın demiyorum çünkü ben süede bayılıyorum ve özellikle Chelsea/Jodhpur botlarında inanılmaz oluyor ancak neye bulaştığınızı bilin, yağmurlu/karlı havada kesinlikle giymeyin ve sık sık bakım yapmayı göze alın.
Sırf botlar hakkında bir bu kadar uzunlukla bir başka makale yazabilirim ve söyleyeceğim şeylerin sonu gelmez, bu inanılmaz bir özetti. Daha çok şey öğrenmek için makalemi beklemeniz gerekecek…
AKSESUARLAR: Saat, kemer, eldiven, bere, atkı, kış çorabı, içlik/tayt, çizgi roman desenli slip donlar *bu opsiyonel*.
Fazla söze gerek yok. Saat tarzınıza uygun olmalı, ne yaptığınızı bilmiyorsanız ne kadar sadeyse o kadar iyi.
Eldiven olarak ben siyah/kahve deriyi tercih ediyorum. Eğer ben fakirim diyorsanız, ne alırsanız alın sadelikten ödün vermeyin ve eldivenin elinize tam oturduğundan emin olun. Çok az şey bol bir eldiven kadar çirkin durup, bütün kompozisyonun içine edebilir.
Sade; gri/koyu mavi/bordo/siyah bir bere her erkek için bir kış vazgeçilmezi. Eğer saçlarınız çok güzel ve çok şekilse sırf kulakları kapayan şeylerden alabilirsiniz ama ciddi kıyafetlerle biraz sırıtırsınız.
Eğer biraz bile benim gibi giyiniyorsanız atkılar hiçbir zaman vazgeçemediğiniz ve hergün birlikte çıktığınız bir parça olarak gardrobunuzda yerini alıcak. Burda iki tarz ekol var. Biri “pop” diğeri “blend”. Yani bir atkı türü biraz parlıyor kompozisyonda, diğeri kompozisyon içine hiç sırıtmadan uyum sağlıyor. İlk tür için Bordo, Yeşil, Sarıgiller/Kestane rengi; ikinci tür için ise Siyah/Gri/Koyu Mavi çok ideal seçenekler olacaktır. Desenli atkı alacaksanız olabildiğince klas ve sade olmasına özen gösteriniz ne yaptığınızı bilene kadar…
Kalın yünden kış çorapları ve termal iç çamaşırları soğuk iklimlerde kesinlikle para harcamanız gereken şeyler arasında başı çekiyor. Olabildiğince sade ve çok amaçlı renkler… Unutmuyor… 50. kere söylemem gerekse de kafanıza bu K A Z I N A C A K !!!
…
Evet… İlk dersimizin sonuna geldik. Bu yazıyı okuduktan sonra temel kış gardrobunuzu oluşturmak için başka bilmeniz gereken hiçbir şey kalmamış olması lazım. Eğer daha sorunuz kaldıysa doktora görünün, sizde normal olmayan bişey var. (Veya yorum da bırakabilirsiniz ama ilk doktoru denemenizi öneriyorum.)
Bu soğuk günlerde jilet gibi olmanız dileğiyle…
2 yorum
[…] Moda […]
[…] Moda […]