Şu andaki en büyük dertlerimden biri bu.
İşim dolayısıyla sürekli müşterilerimle birebir görüşmeler yapmam gerekiyor.
Tutkularım ve iş alışkanlıklarım dolayısıyla da sürekli dışarıdayım.
Geziyorum.
Yeni yerler keşfediyor.
Yeni şeyler öğreniyorum.
Ancak her zaman bir problemim olmuştur.
Hiçbir zaman bir kafede veya bankta, veya gürültülü, insanların olduğu bir alanda rahatlıkla internetten biriyle konuşamam.
Özellikle bu bana çok para ödeyen ve kaliteli, arkada sürekli gürültü olmayan bir ortamda, hizmet bekleyen biriyse.
Ancak ideallerim beni dünyayı gezmeye ve bir iş çantasıyla yaşamaya itiyor.
Anlayacağınız 2018’de alabileceğim en kaliteli ve en iyi kulaklığı almam gerekiyor.
Bu da mobil olarak, kafelerde, ve halkın serbest kullanımına açık yerlerde müşterilerimle kaliteli görüşmeler yapmak için bir arayışa sürüklemiş durumda.
Nasıl dış sesleri bloke eden ve müşterimi rahatsız etmeyen bir mikrofona sahip bir kulaklık bulabilirim?
Ki bu kulaklık benim normal bir sesle konuşmamı sağlasın, bağırmayayım ve etrafımda insanlar varsa onlar da çok rahatsız olmasın…
Bunun da üstüne, bu kulaklık dış sesleri de biraz izole etmeli ki ben de konsantre olabileyim, gerçekten düzinelerce, bilemediniz yüzlerce insan içinde gerçekten birebir bir konuşma yapabilelim…
Ki istiyorum ki bu kulaklık rahat olsun, gözlük takan zavallı bünyemi rahatsız etmeden uzunca bir süre kulağımda kullanabileyim…
Hatta mümkünse kablosuz bir kulaklık olsun. Hatta kesinlikle kablosuz kulaklık olsun. 2018’deyiz. Ne kablosu ya?
Bu alabileceğim en kaliteli kulaklık olayını uzun bir süredir, hafif obsesif bir şekilde araştırmaktayım…
Ve “en iyi kulaklık” diye yaptığım her araştırmanın sonucunda, sürekli karşıma sadece tek bir kelime çıkıyor…
…
Plantronics.
Plan…Tronics…
Bu olaydaki en uygun fiyatlı ve en kaliteli kulaklık firması bu olmakta. Jabba, Sennheiser ve Shure gibi kaliteli markalar da konuşmanın içine girse de, bütün diyaloğu ve opsiyonlarımızı bu mükemmel marka domine ediyor.
Şu anda piyasada en iyi kulaklıklar bakımından tam bir fiyat performans markası.
(Hatta Hepsiburada gibi bir site yerine Amazon’dan alırsanız, gümrük vergisiyle dahi yaklaşık 350-400 lira daha ucuza satın alabiliyorsunuz. Ama bunlara daha sonra gelicez zaten dert etmeyin şimdilik!)
Ancak, çok paranız varsa ve dışarıdan çok bir ofis ortamında çalışacaksanız, Sennheiser’ın da bu durum için çok iyi çözümleri mevcut.
—
Başlamadan kısa bir not: Bu rehber, pek fakir olmadığınızı ve işiniz dolayısıyla bu gibi bir çözüme ihtiyaç duyduğunuzu varsaymaktadır.
Ha… Eğer ki iş yüzünden değil de gerçekten kaliteli, ses yalıtımı olan, mikrofonu dışarıdan ses almayan, konforlu kablosuz bir kulaklık arıyorsanız ve internette bulabildiğiniz tek yazı buysa, (ki Ocak 2018 itibariyle öyle :)) korkmayın. Kişisel kullanıma uygun opsiyonlar da seçenekler arasında mevcut ve kendinize uygun bir kulaklık bulabileceğinize eminim.
Ama tabi fakir olmamanız şart. 🙂
…
Tamam. Tamam.
Fakirler için de birkaç seçenek koyacağım…
Lanet olsun!
Öncelikle bu yazının ve incelemelerin kriterlerini oluşturan aradığım özellikler hakkında biraz bilgi vermek istiyorum.
Benim aradığım en önemli özellikler:
-
Konfor
Bunun ne kadar önemli olduğunu anlatmama gerek yok herhalde. Saatlerce bu alet kafanızda olacağı için, onunla çok rahat edebilmeniz, hareket kabiliyetenizi koruyabilmemiz ve biraz daha derine inersek, onu kolayca taşıyabilmeniz lazım.
Ben açıkçası gözlük taktığım için hep kulak üstü (On-Ear) kulaklıklardan nefret etmişimdir. Belki kötü deneyimlerim oldu ancak ne zaman bir kulak-üstü kullansam bir saat içerisinde falan kulağıma yaptığı basınçtan ötürü gözlüğümün olduğu kısım ciddi bir şekilde ağrıyor ve kulaklığı çıkarmak zorunda kalıyordum.
Bu yüzden ben hep kulak üzerinde (Over-Ear) veya Kulak içi (In-Ear) kulaklıkları tercih ediyorum. Ancak kulak içi kulaklıklar da çok basınç yaptığı için kendi sesinizi duyamamanıza sebep olup, rahat konuşamamanıza ve genelde bağırmanıza sebep oluyor. -Kendi sesinizi duyamadığınız için sürekli bağırmak zorunda hissediyorsunuz.- Bu yüzden de neredeyse hep bir kulağım açık şekilde kulak-içi kulaklıkları kullanmak zorunda kaldığım için onlara da çok sıcak bakmıyorum açıkçası. Zaten görürsünüz neredeyse bütün Bluetooth’lu kulak içi görüşme kulaklıkları tek kulak içindir. 😉
Bu yüzden benim seçimim konforlu bir materyalden yapılmış Over-Ear kulaklıklar.
-
Mikrofonun dış sesleri bloke etmesi (Noise canceling microphone)
En iyi kulaklıklar için benim ihtiyaçlarıma göre en önemli unsur bu olmakta. Bu çıkardığım liste tamamen bu unsur üzerine kurulu olup, listedeki her ürün bu işi iyi yapmaktadır. Bu konuda en kötü olan 2 bütçe opsiyonu olan ürün Jabba 40 ile Plantronics .655 de diğer piyasadaki bütün ürünlerden daha iyi olmakta ve bu alanda “ortalama” bir sonuç sunmaktadır.Bu konudaki en en en iyi ürünler ise Wall Street hisse takası yapan insanların, havaalanı çalışanlarının veBu konudaki en iyi ürünler Voyager Focus UC, Voyager 8200 UC ve SHR2083-01.
Bu iş için ideal olarak HER ZAMAN bir direksiyonel boom mikrofon istemelisiniz. (Şu mikrona bağlı ve ağzınıza doğru çıkan zımbırtı) Özellikle gürültülü bir ortamda sesi bloke etmesi sizin için ÇOK önemliyse…
Ancak buna sahip olmayıp da gayet idare edebilecek ve hatta çok iyi denebilecek düzeyde dış sesi bloke eden “iç” mikrofonlara sahip ürünler de mevcut. (Voyager 8200 UC ve Backbeat Sense)
-
Ses yalıtımı ve kalitesi
En iyi kulaklık dediğim bir kulaklığın bir ölçüde dış sesleri bana duyurmaması lazım, ama kulağıma basınç yapmadan, yani kendi sesimi duyabileceğim bir düzeyde. Noise Canceling Sound fetişisti değilim. Etrafımda bir siren çalsa bunu duyamamak beni mutlu etmiyor. Benim için mikrofonun dış sesleri algılamaması bundan çok daha önemli ama açıkçası gürültülü ortamlarda dış sesi kesebilmeniz.
En İyi Kulaklıklar İçin Seçenekleriniz Neler?
Voyager 8200 UC: Her İşin Ehli
Voyager 8200 UC, Kablosuz ve kompakt headsetlerde açıkçası alabileceğiniz en iyi ürün diyebilirim.Bose QuietComfort 35 gibi bir ürüne; mikrofon umrunuzda değilse ve hayatınızdaki en önemli şey, dış sesi izole etmekse yönelebilirsiniz. Ama bu yazının ve benim amacım gürültülü alanlarda konuşmak olduğu ve en önemli şey mikrofon kalitesi ve portatiflik olduğu için direk eleniyor Bose.
+ Büyük kulaklıkları var, dayanıklı ve kulağı ağrıtmıyor, kulak üstü olduğu için.
+ Boyuna göre portatif ve şık duruyor. Hem gençlerin, hem de profesyonellerin kullanabileceği bir ürün.
+ İnanılmaz bir ses yalıtımı ve mikrofon kalitesi var. Tabi bir Bose QC35 gibi %100 sinek vızıltısını duyamazsın derecesinde dış ses yalıtımı olmasa da normal bir kullanıcıya hiçbir şey farkettirmiyor.
+ İnanılmaz kaliteli bir kablosuz kulaklık teknolojisi. Çok uzakta bile ses kalitesini yitirmiyior.
– Getirtmek biraz problem olabilir, Amazon’dan alamadığınız için* gümrükte kalıcaktır ve bizzat sizin gümrüğe gidip, vergisini ödeyip almanız lazım.
– Büyük, taşıması tabiki daha kompakt kulaklıklardan daha sıkıntılı ve daha çok yer istiyor.
– Bazı insanlar için fazla kaba gelebilir, kulak-üstü kulaklıklar ama eğer dış ses yalıtımı sizin için önemliyse bu kesinlikle bir şart. Ayrıca sıcak havalarda kulağınızı çok terletebilir, yalıtımlı yapısı dolayısıyla.
Konfor: 5/5: Büyük kulaklıkla rahat edemiyorsanız 4/5 ama gerçekten inanılmaz.
Mikrofon: 4/5: Directional boom mic olmadan bulabileceğinizin en iyisi. Bir rock konserinde değilseniz fark etmeyeceksiniz bile.
Kulaklıklar: 5/5. Enfes ses kalitesi, enfes dış ses yalıtımı.
Mobilite & Estetik: 3.5/5. Kendimi bildim bilele büyük kulaklıkları taşımak, onlarla dışarı çıkmak gibi durumlar bana dert olmuştur. Bunda da kablosuz olduğundan ve mikrofonu dışarda olmadığından bu durum minimuma inse de, hala daha kompakt şeylerden yanayım. Ayrıca kulaklığın yan tarafında olan motiflerin pek hayranı değilim. (Backbeat PRO 2’de de aynısı var. Hayır, niye?)
*Amazon’da veya Türkiye’nin herhangi bir yerinde satılmayıp sadece özel sipariş ile temin edilebilmektedir.
Bu linkten, Plantronics’in kendi sitesinden özel olarak sipariş verebilirsiniz:
Şu linkte de şu anda büyük bir (110$ kadar) indirim var, siz tıkladığınız zaman bitmişse bana kızmayın.
Voyager Focus UC: Portatif Mükemmellik
“İşte bu.”
Açıkçası HER İSTEDİĞİNİZİ yapan inanılmaz ENFES bir çözüm diyebilirim. Over-Ear olmadığı için biraz ses engellemeden feragat etsek de, bunu müthiş bir derecede minimalize etmişler, gerçekten ama GERÇEKTEN çok sesli ortamlarda bulunmadığınız sürece hiç farkedilmiyor.
İnanılmaz hafif ve seksi bir iskelete sahip olsa da, içindeki teknoloji ve kullanılan malzemeler dudak uçuklatan cinste. Aktif ve pasif ses yalıtımı ile kulak üstü olduğu halde olağanüstü bir verim ile dış sesleri bloke edebiliyorsunuz. Direksiyonel ve dış sesi bloke eden mikrofonu ile en sesli durumlarda bile konuştuğunuz kişi sadece sizin sesinizi duyabiliyor.
Ben açıkçası ayrı mikrofona sahip headsetlerden nefret ederim, çünkü çok kaba duruyorlar ve taşıması ayrı bir problem oluyor, ekstra bir çıkıntı ile…
Ama bu öyle değil! Mikrofonu kulaklığın yanına koyduğunuz anda sanki hiç yokmuş gibi gözüküyor, çok estetik ve ihtiyacınız olmadıkça mikrofonu ağzınıza getirmenize gerek bile yok, çok kaliteli bir ses yalıtımlı kulaklık olarak da kullanabilirsiniz.
Yumuşacık deriden yapılmış ve 50 metreye (!) kadar çeken bir bluetooth teknolojisine sahip. Neden bu ürüne aşık olduğumu daha fazla anlatmam gerekiyor mu?
+ Over-ear olmasa bile çok kaliteli ses yalıtımı ve ses kalitesi.
+ Görebileceğiniz en kaliteli ve estetik, ses engelleyen mikrofon.
+ Yumuşacık ve kaliteli deri malzemeler ile sizi hiç acıtmaması, saatlerce gözlük taksanız bile kullanabilmeniz.
+ Kompakt ve estetik yapısı ile günlük kullanımda, dışarıya da rahatça çıkarabilmeniz.
– Metal ve deriden olan yapısı size fazla narin gelebilir ve daha umursamadan kullanacağınız sert plastik bir iskelet tercih edebilirsiniz.
– Eğer çok ses olan kafelerde, kendi evinizdeymişsiniz gibi sırf sizin sesinizin duyulması gereken bir durumunuz yoksa, dışarı çıkan mikrofon estetiğini ve hantallığını sevmeyebilirsiniz.
Konfor: 5/5
Mikrofon: 5/5
Kulaklıklar: 5/5
Mobilite & Estetik: 4.5/5
> Benzer bir ürün: Jabra’nın Focus UC’ye rakip olarak çıkarttığı bir ürün var Jabra Evolve 75 diye. Ancak benim fikrimce Focus UC her açıdan üstün. Piyasada da Focus UC çok daha popüler ve daha çok rağbet görüyor. Ve benim için en önemli durumlardan biri o sarkan, directional mic’in hiç göze batmayan bir şekilde geri çıkması lazım kulaklığın tam bir ofis kulaklığına dönüşmemesi için. Kişisel fikrimce Evolve 75 bunu yapamıyor. Kırmızı tonları da açıkçası benim için pek profesyonel bir enerji vermiyor, amacı ofis kulaklığı olsun diye çıkarılan bir ürün için. Kendiniz bakabilirsiniz tabiki, ve kendiniz karar verebilirsiniz. Bütün kulaklığın sert plastikten olmasını sevenlerin hoşuna gidecektir ve biraz daha dayanıklı olduğunu tahmin ediyorum.
Buradan en ucuz fiyatına satın alabilirsiniz. Benim seçimim bu ürün olmakta, çok sese sahip bir dış ortamda sesimin dışında şeylerin bloke edilmesi gerçekten çok kritik bir unsur olduğu için ve her müşterimle görüşmeden önce obsesif ve paranoyak bir şekilde kafe avına çıkmak istemediğim için… Yoksa 8200 UC’yi seçerdim.
Shure BRH440M: Endüstriyel Kral
Canavar kelimesi bu kulaklığı tarif etmek için çok tutarlı olurdu. Sizi Wall Street’de 400 tane dünyanın en zeki finans uzamanın yan yana bilgisayarlarda avazından çıktığı kadar bağırarak milyonlarca dolarlık IBM hisseleri alıp/satmaya çalışırken, o sirkin içinde kalmak için tercih ettikleri tek kulaklıkla tanıştırıyorum. Çok kaliteli ama işinin ehli olmayan kimsenin bilmediği her ürün gibi gerçekten çok kötü bir ismi var: Shure BRH440M.
Wall Street’in halıları gibi bir savaş alanındaysanız ve gerçekten endüstriyel bir çözüm arıyorsanız, başka hiçbir yere bakmanıza gerek yok. Dibinizde 10 tane çocuk ağlıyorsa, hiç bunları duymadan izlediğiniz diziye odaklanabileceksiniz. Bu iyi birşey mi? Açıkçası bilmiyorum ama Game of Thrones çok güzel. Umarım çocuklara bişey olmaz.
Açıkçası çoğu insan için “overkill” olduğu ve çok ekstrem bir çözüm olduğunu düşünüyorum ama bir savaş cephesinden ailenizi arayacaksanız ve onların sizin evinizde tek başınıza huzur içinde keyif yaptığınızı düşünmesini istiyorsanız ve sizin yanınızda da bomba patlasa farketmek istemiyorsanız, kesinlikle denenmeli.
+İnanılmaz kaliteli, bütün dış sesleri engelleyen bir mikrofon. Rock konserinden arayınca, insanlar kütüphanede olduğunuzu düşünecek.
+Akıl almaz kaliteli, gürültü engelleyici kulaklıklar. Yanınızda bomba patlasa, ölmediğiniz sürece hiçbir şekilde haberiniz olmaz.
+”Fonksiyon” olarak bu listedeki en iyi ürün, eğer amacınız ses engellemekse. Hem gelen, hem giden sesi…
– Bence görüntüsü çok çirkin.
– Hiç mobil bir ürün değil. Kaba ve çok yer kaplıyor. Ayrıca kablo problemi yaşıyorsunuz.
– Kablosuz değil. (Evet, amaçları en mükemmel ve sorunsuz ses olduğu için kablo kullanıyorlar farkındayım ve bir borsa takası sırasında 2 saniye bluetooth bağlantısının gidip gelmesinin çok ciddi sonuçları olabileceğinin farkındayım ama benim hayat tarzıma uymuyor. Bu sizin kullanım alanınıza göre bir negatif olmayabilir.)
Konfor: 3/5 (Ağır ve kablo problemleri yaşıyorsunuz. Eğer kulaklık hep olduğu yerde kalacaksa bu rakam artabilir. Kulaklığın kendisi kulağınızda gayet konforlu. Zaten saatlerce hiç çıkmadan satış yapabilesiniz diye tasarlanmış. Ancak bluetooth olmadığı için hep konfor sıkıntılı bir kategori olacak.)
Mikrofon: 6/5. (Enfes)
Kulaklık: 6/5. (Olağanüstü.)
Mobilite & Estetik: 1 (Hantal. Benim ihtiyaçlarımın için kesinlikle 1)
Voyager 5200 UC: Hiç Oturmayanlar İçin…
İnanılmaz bir mikrofon. Gerçekten çok kaliteli. Fiyatı da biraz bunu gösteriyor. Açıkçası enfes, dış ses engelleyici bir mikrofona sahip ve ses kalitesi akıl almaz. Bunun dışında 30 metreye kadar kablosuz gücüyle bu konudaki daha bütçe dostu rakibi Voyager Legend ile arasındaki en net farkı koyuyor. Eğer bütün ofisinizde, bilgisayarınızdan veya telefonunuzdan uzakta rahatça dolaşabilirken kullanmak istiyorsanız, almanız gereken kulaklık bu.
Eğer yok ben sadece sürekli dışarda, hareket halindeyim, telefonum hep cebimde olacak diyorsanız; Voyager Legend, yine gayet kaliteli dış ses bloke eden mikrofonuyla bütün ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır.
Eğer sürekli resmi kıyafetlerle veya business casual bir şekilde giyiniyorsanız (bkz: Ari Gold, Entourage) , size tamamen oturacaktır. Ancak aksi takdirde bu tarz kulaklıklar çok sırıtmakta ve pek bir tarza uymamakta. Baştan uyarayım…
Kısacası resmi yada klas bir giyim tarzınız yoksa hiç bulaşmayın. Komik gözükürsünüz. 😉
+ Kablosuz mesafesi
+ Enfes dış ses engelleyici mikrofon
+ İnanılmaz ses ve konuşma kalitesi
– Fiyat
– Çok kaliteli bir bütçe opsiyonu. (Voyager Legend) Eğer kablosuz mesafesine ihtiyacınız yoksa 100$ cebinizde kalabilir.
– Bir sürü ekstra özellik, fonksiyonu gereksiz ve ana işlevin önüne geçiyor. Ben kullanmamayı tercih ediyorum.
Konfor: 5/5
Mikrofon: 5/5
Kulaklık: 5/5
Mobilite & Estetik: 5/5
CS510: Mobil Ofis Hayatı
Düşünün ki açık bir ofis ortamındasınız. İnsanların sizinle konuştuklarını duymak istiyorsunuz veya ortamın farkında olmak istiyorsunuz, arkanızda bir strateji ekibiniz var ama konuştuğunuz kişinin, ortam ne kadar gürültülü olursa olsun, sadece sizin sesinizi duymasını istiyorsunuz.
Plantronics sırf ofisleri düşünerek çıkardığı CS serisinden ne seçerseniz bu tarz bir ortam için iyi bir seçenek yapmışsınız demektir. Ses yalıtımından feragat edip, çok daha ofis kafasında, kablosuz bir arama sistemine ulaşıyorsunuz. 50+ metrenin rahatça üzerinde gidebildiğiniz ve çok kaliteli bir şekilde konuşmalarınıza devam edebildiğiniz.
Tamamen aramalar ve konuşma kalitesi kafasıyla, hareketli ama çok gürültülü olmayan bir ofis/çalışma ortamını düşünerek ele alınmış bir ürün ve bu tarz bir ihtiyacınız varsa, hiç düşünmeden alabilirsiniz.
Ben eğer arkamda bir takım varsa, veya birini aradığımda konuşmam gereken insanlar, bu tek kulaklık tarzını açıkçası çok sevdim. Çok fonksiyonel bir özellik…
+ Rahat ve limitsiz bir ofis hayatı için.
+ Çok uzaklara kadar giden bluetooth.
+ İnanılmaz bir ses ve mikrofon kalitesi, aramalar için birebir.
– Ses yalıtımı hiç yok. Bunu kullanmanız gereken yer 100 kişinin aynı anda bağırarak çalıştığı call center’lar ya da bir Wall Street katı değil.
– Hiç dışarıda kullanım için uygun bir ürün değil. Daha çok kümesteki tavuklar gibi hissetmediğiniz kaliteli ofis ortamları için.
Konfor: 4/5
Mikrofon: 4/5 (Ses yalıtımı yok. Ses kalitesi çok iyi)
Kulaklık: 4/5 (Ses yalıtımı yok. Ses kalitesi çok iyi)
Mobilite & Estetik: 1/5 VEYA 5/5 (Ofis için almıyorsanız 1, ofis için alıyorsanız 5)
En İyi Fiyat/Performans Kulaklıkları Neler?
Backbeat Sense: Hareket Halinde ve Her Gün Yanınızda
Bu kulaklığa BAYILIYORUM. Kendime bunlardan bir tane aldım ve çok daha kaliteli kulaklıklarımdan 10 kat daha fazla kullanıyorum. (Bunun en büyük nedeni çok portatif olmaları ve 1000TL+ üstü kulaklıkları özellikle Türkiye’de ordan buraya sürüklemeye çekinmem.)
Voyager Focus UC’nin küçük kardeşi diyebiliriz. Zaten iskeletleri birebir aynı. Sadece bunda aşırı kaliteli direksiyonel mikrofon yok ve daha çok “müzik” ve “dışarı” odaklı bir kulaklık. Ancak Plantronics hiç çekinmeyip gayet kaliteli bir mikrofon eklemiş ve bu mikrofonun bu fiyatlarda hiç göremiyeceğiniz şekilde aktif dış ses engelleme teknolojisi bile var. Dış ses engellemede tabiki çok limitli ve üst düzey ürünlerin yanına bile yaklaşamıyor ancak mikrofonu şaşırtıcı derecede ortalama, kötü değil, çok gürültülü bir ortam olmadığında gayet idare ediyor.
Bu kulaklığın olayı KONFOR ve SES. Çok konforlu ve çok kaliteli bir ses profiline sahip. Bir plantronics klasiği olarak kontrolleri çok iyi ve buradaki her Bluetooth kulaklıkta olduğu gibi otomatik birden fazla cihaza bağlanıp hepsini birden kontrol edebiliyor.
Akıl almaz yumuşaklıkta, deri süngerlere sahip ve gözlük takan ve bu yüzden çoğu On-Ear kulaklıktan nefret eden bünyemi bu tip kulaklıklara aşık etti. Kaliteli materyal, gerçekten herşeymiş.
Bunların üstüne İNANILMAZ KALİTELİ bir Bluetooth teknolojisine sahip, 10-30 metreye kadar sıkıntısız çekiyor. Şarjı inanılmaz dayanıklı. Görüntüsü çok güzel ve çok modern. (Resimlerde biraz garip duruyor, gerçek hayatta çok güzel.) Hem çok şık ancak hiçbir iş görüşmesinde sırıtmıyor. Özellikle “espresso” rengini aldıysanız.
Not: Benzer “lifestyle” odaklı bir kulaklık olarak, fiyat performans kralı, Backbeat GO bulunmakta ancak gerçekten hiçbir şekilde konuşma yapılamayacak kadar kötü bir mikrofona sahip ve sadece 10 metreye kadar çekiyor. O gerçekten, sırf dibinde olduğunuz şeyleri kullanmak ve müzik dinlemek için. Bu yazının amacı için uygun değil.
+ Konfor. 10-30 metre çekim alanı. Harika sensörler. Yumuşacık kulak yastıkları ve mikrofonsuz, kompakt dizayn. Bunun üzerine çok da hafif. Kulaklıkların Macbook Air’ı.
+ Mobilite. İnanılmaz hafif, çok sağlam bir iskeleti var ve taşıma çantasıyla sizinle dünyanın sonuna kadar gelebilir.
+ Ses Kalitesi. Müzik ve “gençler” demografiğini hedefleyen ve bunun üzerine pazarlanan bir ürün olarak ses kalitesi en büyük artılarından.
+ Tarz. Bence gerçekten enfes bir görünümü var, resimlerden çok belli olmasa da üzerinizde çok şık duruyor. Özellikle Espresso rengi. Beyazını çok tutmadım. Hem profesyonel görünüyorsunuz müşterinizle konuşurken, hem de dışarda çok tarz ve rahatça boynunuza takıp, çıkacağınız bir ürün.
+ Fiyat. Kapasitesine göre çok çok çok çok ucuz.
+ Şaşırtıcı derece idare eden, iç mikrofon. Müşterilerim hiçbir sıkıntı iletmedi.
– Ses yalıtımı. Tabiki bu konuda pek başarılı değil.
– Dayanıklılık. Buradaki bazı mikrofonlar gibi aside bırakabileceğiniz bir “tank” değil. Biraz özenle kullanılması gerekiyor.
– TABİKİ mikrofonu tamamen dış sesi elimine edemiyor, ergodinamiğine kıyasla ne kadar başarılı olsa da…
Konfor: 5/5
Mikrofon: 3/5
Kulaklık: 4/5
Mobilite & Estetik: 5/5
Jabra 40 Evolve: Stabil Bir Ofis Çözümü
Ne yazık ki zayıf bir mikrofona sahip. Dışarda pek kullanışlı değil ancak ofis ortamlarında, gayet ucuz bir çözüm arayanlar için tercih edilebilir. Ucuz bir kulaklık üst seviye kulaklıklara göre ancak kablolu, bunların çoğu gibi kablosuz kulaklık değil.
Açıkçası ben olsam tercih etmezdim. Jabra 75 ve 80 ile birlikte Jabra’nın çıkardığı ve insanların kullandığı 3. ve en populer kulaklık bu olmakta. Eğer Focus UC gibi bir kulaklık istiyorsanız 75, Shure gibi bir kulaklık istiyor ama daha ucuz ve estetik olmasını istiyorsanız 80 alabilirsiniz. Ancak kaliteden ödün vereceğinizi unutmayın.
+Fiyat
+Stabil ofis çözümü. Standard gürültü engelleyici mik.
+Ortalama konfor.
-Hiçbirşeyi “iyi” değil.
-Kablolu.
-Meh…
Konfor: 3/5
Mikrofon: 2/5
Kulaklık: 3/5
Mobilite & Estetik: 3/5
Plantronics Voyager Legend: Yeni Profesyonellerin Seçimi
Yaşayan bir efsane. Tek kulağa takılan Bluetooth kulaklıklar içinde yıllardır bir fiyat performans kralı. 5200 UC’nin küçük kardeşi. Açıkçası bu model Plantronics’in en efsanevi ve en çok sevilen, en kaliteli modellerinden biridir. TAM bir fiyat performans canavarı. Gerçekten bu kulaklığın bu kadar ucuz olmaması gerekiyor…
Kesinlikle bu tarz bir kulaklık istiyorsanız, hiç ama hiç düşünmeden alabilirsiniz, memnun kalacağınıza garanti veriyorum.
+ Fiyat.
+ Pratiklik. Eğer sürekli telefon konuşması yapmanız gerekiyorsa ve hareket halinde, dışarda, ordan oraya koşuşturduğunuz bir hayat yaşıyorsanız başka hiç birşey almayı düşünmeyin bile.
+ Su geçirmez. EVET CİDDİYİM! Yağmur, vs, umrumuzda bile değil.
+ Ses tanıma ile çok kaliteli bir Hands-Free teknolojisi. Hiç elinizi kullanmadan kontrol edin. Gelen aramanın kimden geldiğini size söylüyor bunun üstüne. İnanılmaz.
– Tek kulak, konuşmaların dışında ne kadar kullanırsınız bilmiyorum. Zaten bu tarz bir ürünün amacı, hep ana kulaklığınıza “yardımcı” olmaktır, veya kendinize ait bir ofisiniz varsa kullanırsınız ve hiç kulağınızdan bile çıkmaz. Tek amacı yine konuşma yapmak.
– Sadece 6 metre çekim alanı. Fiyatı bu teknoloji yüzünden bu kadar düşük tutabiliyorlar. Eğer bu sizin için önemliyse büyük abisi Voyager 5200 UC, 30 metre çekim alanı ve efsanevi ses engelleyen mikrofonuyla çok hoşunuza gidecek.
– Belli bir tarzınız yoksa, çok sırıtıyor, aptal gibi duruyorsunuz. Çok klasik/klas giyinmiyorsanız veya haftada en az 3-4 gün takım elbise giymiyorsanız aptal gibi durabilirsiniz bununla.
Konfor: 5/5
Mikrofon: 4/5
Kulaklık: 3.5/5
Mobilite & Estetik: 5/5
Plantronics BackBeat PRO2: Biraz Hip, Biraz İşlev Karışımı
Bu kulaklık birebir Voyager 8200 UC’nin aynısı (tipi bile aynı), sadece HERŞEYİ daha kötü ve yaklaşık 200$ daha ucuz. Genellikle daha günlük yaşam için tasarlanmış içindekiler.
BackBeat Sense’in daha iyi mikrofonlu ve ÇOK daha iyi ses yalıtımlı versiyonu olarak da düşünebilirsiniz. Tabiki bunun karşılığında biraz hantallık ve fiyattan ödün veriyoruz.
Sense 450-550 lira arasına alınabilirken, bu kulaklık 850-1250 lira arasında gidip gelen bir fiyata sahip. Amazon’dan alırsanız herhangi bir Türkiye fiyatından yaklaşık 300 TL daha az ödüyorsunuz, vergiler/taşıma ücreti/garanti parası falan dahilken. Gerçekten kazıklanıyoruz bu ülkede.
“Directional mic” olmadan ne kadar istesek de çok gürültülü bir ortamda mükemmel bir ses kalitesine sahip olacağımızı anlatmıştık, özellikle ürünümüz daha fiyat/performans klasmanındaysa. Ancak, ben sarkan bir bazı kulaklıklar gerçekten bu işe en fonksiyonel şekilde ulaşmaya çalışıyor, kaliteyi en az şekilde feda etmeye çalışarak. BackBeat PRO2 bunlardan biri, aynı felsefeye sahip küçük kardeşi de BackBeat Sense.
Sense demografiğine hitap ederken herşeyi bir adım daha öne çıkaran ancak mobiliteden biraz hantallaşarak ödün veren bu kulaklık yine de herşeyi yapmak isteyen insanların tercihlerinden biri olacak.
Kendinize sormanız gereken en önemli soru, direksonel olmayan bir mikrofonu kullanacaksanız, net ve temiz olan bir ses ne kadar önemli? 10/10 olmasa da 7/10 olsa olur mu? Yoksa çıkan mikrofonlardan nefret ama ses engelleyici kaliteli bir mikrofon sizin için o kadar önemli ki bu alandaki en iyi çözümü (Voyager 8200 UC) mü tercih edeceksiniz?
Biraz daha hip, tarzı sizi rahatsız ediyor mu bu kulaklığın? Özellikle iş için kullancaksanız? Açıkçası PRO2’nin tarzını ben beğeniyorum ancak yeni çıkan ve tek farkı sert bir kapla beraber gelmek (ve 200TL daha pahalı olmak) olan PRO2 Special Edition’ın tarzı hiç hoşuma gitmiyor. Fazla sokağa kaçmışlar. Aynı şey BackBeat Sense SE’nin de başına gelmiş. Tabiki bu kulaklıklar tasarlanırken adamların kitlesi ben değilim, ben olan kitle daha çok ilk bölümde yer alan 8200 UC ve Focus UC.
Bunlar sizin için sorun değilse ya da “dealbreaker” yani olmazsa olmaz olmayan şeylerse BackBeat PRO2 gerçekten herşeyin ortası çok ideal bir çözüm.
Sense’in büyük, 8200 UC’ün küçük kardeşi diyebiliriz. Ancak 8200 UC ve PRO2 arasında ciddi bir yaş farkı var. 🙂
+ Gayet kaliteli ortalama üstü bir dış ses engelleyici mikrofon
+ Çok başarılı ses yalıtımı ve ses kalitesi
+ Konfor, over-ear olmasının getirdiği yıllarca kulağınızda taşıyabilme rahatlığı
+ Süper bir kablosuz bluetooth teknolojisi. 30+ metre ve bir sürü ekstra özellik.
+ Fiyat
– Direksiyonel mik olmaması yüzünden her ortamda ve çok ciddi sesin olduğu durumlarda şüpheye düşürüyor. Her koşulda, ne kadar ekstrem olursa olsun, sesim karşıya net gitsin diyorsanız almanız gereken bu değil.
– Over-ear kulaklıklar herkesin tercihi değil. Ben daha hafif şeyleri tercih ediyorum. Sıcak aylarca kulağınızı çok terletir özellikle dışarıya çıkaracaksanız.
– Tarzı herkese hitap etmeyebilir. Özellikle daha profesyonel bir giyim ve yaşam tarzınız varsa…
Konfor: 4.5/5
Mikrofon: 4/5
Kulaklık:4/5
Mobilite & Estetik: 4/5
Plantronics Audio 655 veya Audio 355
Açıkçası bunlar hakkında çok birşey söylemek bile istemiyorum. Plantronics’in standard ortalama üzeri “oyuncu kulaklıkları”.Biri USB girişli diğeri standard Ses+Mik girişli. USB girişi her zaman “lag” yapar ve daha kalitesiz ses verir ama kullanmak istediğiniz alete göre pek bir şansınız olmayabilir. Benim tavsiyem eğer bilgisayarınızın ses girişleri varsa kesinlikle Audio 355’i tercih etmeniz olacaktır.Listedeki “açık ara” en ucuz ve rahatsız kulaklıklar. Normal kulaklıklardan daha iyi bir mikrofona ve ortalama üzeri bir dış ses engellemesine sahipler.
Dediğim gibi…
En iyi kulaklıklar yazısı içinde pek bir yeri yok ama ekstrem bir bütçe opsiyonu koymak istedim ve ortalama 100TL< piyasa kulaklıklarından KAT VE KAT daha iyi tabikide.
+ Fiyat
+ Vasat üstü ses engelleme; hem mik’de hem kulaklık’da
+ Bir oyuncu kulaklığı için olabilecek en profesyonel ve “gideri olan” estetiğe sahipler.
– Ses kalitesi
– Konfor
– Mobilite
– Görüntü
Konfor: 1/5 (Kablo+Kalitesiz malzemeler. Listedeki açık ara takması en rahatsız edici kulaklıklar.)
Mikrofon: 2/5 (Eh… Aradığınız ucuz bir şekilde dış sesi engellemekse?)
Kulaklık: 2/5 (Ehhhhh işte. Çok birşey beklemiyoruz ve idare ederler kesinlikle)
Mobilite & Estetik: 2 (Yani… Siyah ve çok göze batmıyorlar ve kablolar sizi pek rahatsız etmiyorsa, çantanıza tıkabileceğiniz kadar ucuzlar.)
Not: Benzer bir şekilde şu ürün de denenebilir.
Peki, Benim Durumum İçin En İyi Kulaklık Hangisi?
3000+ kelimelik bir rehberi okurken tabiki kafası karışabilecek okurlarımız için burası kısa bir “özet” bölümü olucak…
-> Param var ve düzgün yatırımların ne demek olduğunun farkındayım:
- Dışarıda, gürültü ortamlarda konuşma yapmam ve dışarının sesini duymamam çok çok çok önemli? > Focus UC
- Dışarıda kullanacağım ama dış ses yalıtımına çok önem veriyorum. > 8200 UC veya Backbeat PRO2. Ucundan da Focus UC.
- 200 kişilik bir call center? 1000 kişilik bir takas katı? Shure. Focus UC’yi de kullanabilirsiniz.
- Sürekli hareket halinde, mobil, dışarıda telefon görüşmeleri? 5200 UC veya Voyager Legend.
-> Fakirim:
- Ses yalıtımı? > Backebeat PRO2.
- Dış ses engelleyici mikrofon? Voyager Legend veya Backbeat PRO2.
- Günlük kullanım ve ortalama üzeri bir mikrofon? Backbeat Sense.
- Müzik ve konfor? Sense.
- Standard ofis kulaklığı? PRO2 veya Evolve 40.
- Hiç para ödemeden ve kulaklarımın acı çekmesini umursamadan dış ses engelleyen bir mikrofon? Audio 655/355.
—
Peki ya Sennheiser?
Sennheiser, daha dışarısı değil de ofis ortamları için, onlar da kendilerini bu şekilde pazarlıyor, ofiste en iyi kulaklık serisi bize ait gibi, ki haklılar…
Kulaklıkları özellikle biraz narin ve sürekli taşımaya pek uygun değil. Ayrıca çok premium ürünler olduğu için piyasadaki en pahalı fiyatlara sahipler. İnanılmaz kaliteli bir sese ve mikrofona sahipler. Ancak; ödediğiniz farkla, ürün kalitesi arasındaki fark aynı değil. Ben bir “en iyi kulaklıklar” listesi için Plantronics’i şiddetle tercih etmekteyim. Ancak dediğim gibi, benim ihtiyaçlarım ve hayat tarzım sizden farklı olabilir. Sennheiser, paranız varsa 4/4’lük bir marka.
Pek benim kriterlerime uymadı anlayacağınız, tercih ettiğim bir marka da değil birkaç ürünü kullandıktan sonra, benim arayışlarım için değil de gerçekten daha “corporate” bir hayat için kulaklık tasarlıyorlar ve bu işte gerçekten en iyiler. Bu yüzden de sanki fiyatları biraz yüksek ve işlevleri çoğu insanın ihtiyacı olanı biraz aşıyor gibi… 🙂
Bu ürünleri Amazon’dan almanız, Türkiye’den almanızdan yaklaşık 200-1.000 TL civarında daha kazançlı olacaktır. 300$’lık Jabba 80’ler (Yaklaşık 1100 TL) şu anda Hepsiburada’da 2.200 TL’ye satılıyor. Aynı şekilde, kargosu-gümrüğü herşey dahil, 250$’a (yaklaşık 900 TL) Türkiye’ye getirebileceğiniz Plantronics SE2, Türkiye’de 1200 TL.
Şaka gibi.
Bazen Hepsiburada’da güzel indirimler oluyor ancak Hepsiburada müşteri hizmetleri olarak muhtemelen uğraşmak isteyeceğiniz en son firmalardan biri. O yüzden temkinli olmak lazım. Amazon sizi HİÇBİR ZAMAN yarı yolda bırakmaz ve dünyanın her tarafında garanti belgenizle tamir yaptırabilirsiniz. 6 ay sonra, aletinizi herhangi birşey olsa bile, Amazon’a yazdığınız zaman, adamlar ürünü Türkiye’den ücretsiz alıp size para iadesi yapıyor. Gerçekten akıl almaz.
Yaşasın kapitalizm.
—
Aşağıda yazıda geçen her kulaklığı görebilirsiniz arkadaşlar. Bu kış aylarında yazmaktan pek bir gurur duyduğum kış parfümleri yazımın yanında bu nerdeyse 4000 kelimelik canavar da pek bir yakıştı.
Kendinize çok ama çok iyi bakın!
Daha başka birbirinden değerli yazılarda görüşmek üzere…
1 yorum
Elinize sağlık, çok güzel bir yazı olmuş.